מיזמי מלונאות ותיירות

רקע – מיזמי מלונאות במבנים עתיקים בארץ ובעולם 
תיירים ברחבי העולם יודעים שאתרי הלינה האקסקלוסיביים והמבוקשים ביותר הם במבנים עתיקים. כך באשר לארמונות המהרג'ה בהודו, לאחוזות בבריטניה ולשאטו בצרפת, לחאנים ולבתי השרד העתיקים בתורכיה, לפארדורס בספרד ולבתי האחוזה באיטליה. אך בישראל, למרות עברה העשיר והמפואר ישנן דוגמאות ספורות לבתי מלון כאלה. בשנים האחרונות אנו עדים לשורת מיזמים לפיתוח בתי מלון במבנים ובמתחמים עתיקים. מומחי קדם מעריכים שתחום זה ילך ויתפתח והביקוש לו יגבר. לפיכך אנו פועלים למיפוי ולאיתור אתרים פוטנציאלים למטרות מלונאות. צוות קדם יוכל ללוות את היזמים בהליך הפיתוח של האתרים עד לשלב הפעלת המיזמים.   

היתרונות והחסרונות 
היתרונות במיזם תיירותי במבנה עתיק ברורים לכול מי שמעיין ברשימה שהוצגה לעיל. המבנה העתיק יוצר יחוד ובידול למלון ומעניק חווית שהיה מיוחדת לתייר. אך יש לזכור שלמיזמים כאלה ישנם גם חסרונות. עלויות שימור ושחזור של מבנים עתיקים יקרות משמעותית מעליות בנייה מלונאית קונבנציונאלית. השימוש במבנה העתיק מחייב את היזמים להותיר חלקים משמעותיים של המבנה נגישים לציבור הרחב זאת בשל היותו נכס תרבות ומורשת. לא ניתן לבצע שינויים שרירותיים בתכנון הפנים של מבנה המיועד לשימור ולפיכך חללי המבנה לא תמיד תואמים את צרכי התכנון. 

תהליכי הקמה של מיזם תיירותי באתר עתיקות 
מרבית אתרי העתיקות בארץ נמצאים על קרקע בבעלות מנהל מקרקעי ישראל. מומחי קדם יוכלו לספק ליזמים מידע על הנכסים וכן הערכות מלומדות על העמדה הצפויה של המנהל באשר למיזם. עוד לפני הסדרת המעמד בקרקע, ניתן להתחיל בגיוס משאבים לצורך חשיפת האתר, ביצוע חפירות ארכיאולוגיות נדרשות, ביצוע סקר אדריכלי והנדסי וביצוע עבודות שימור ראשוניות. לאחר הסדרת המעמד בקרקע יבוצע התכנון של המיזם תוך שילוב אדריכל שימור ומהנדס שימור מטעם קדם. לאחר שיגובש הקונספט התכנוני ואף לפני קבלת ההיתר לבניה, ניתן להתחיל במשימות רבות של שימור ושחזור. צוות השימור של קדם ילווה את היזם מראשית העבודות ועד לשלב ההפעלה של המבנה. מומחי קדם יוכלו לסייע ליזם גם בהכנת חומר רקע היסטורי אשר ישמש כמקורות לעיצוב המלון בפרטים המתאימים לרוחו של מבנה ורוח התקופה בה הוא פעל.

מיזם לדוגמה – חאן גוב יוסף (בערבית ג'וב יוסוף)
החאן נמצא במקום חבוי בין שדות קיבוץ עמיעד, סמוך לצומת עמיעד – נקודה שכול הנושאים לגליל העליון עוברים בה. החאן הוקם באמצע המאה ה-15 (בתקופה הממלוכית) והוא זוהה מאות שנים קודם לכן כבור אליו הושלך יוסף על ידי אחיו (בור שהיה אמור להיות בשומרון, בעמק דותן על פי הסיפור המקראי).

החאן מוזכר בשפע תיאורים היסטוריים קדומים. מידות החאן 47 על 34 מטרים – כ-1.6 דונמים והשתמרותו טובה מכול החאנים המוכרים ברחבי הארץ מחוץ לערים. מהחאן ישנה תצפית מרהיבה לכיוון הכנרת. בתוך מבנה החאן ישנו בור מים אשר סיפק מים לאורחיו.

 תכנית חאן גוב יוסף

 

איור 1 - תכנית חאן גוב יוסף                   

סביב החאן ישנם מוקדים היסטוריים חשובים בהם: מקום המזוהה כביתו של יעקב אבינו, הבור ההיסטורי אליו לכאורה הושלך יוסף, 'בירכה' – בריכת אגירה של מי נגר וקבר שיח'.

מזרחית לחאן ישנו שטח בור טרשי בבעלות מנהל מקרקעי ישראל. השטח יוכל לשמש לצורך בנייה מודרנית של חדרי האירוח בעוד החאן עצמו ישמש כחלל ציבורי ועסקי של המלון (מסעדה, בר, קבלה, חנויות וכו'). 

ציור של החאן

איור 2 - ציור של החאן משנת 1839 על ידי Bayron

 
 
מפת האתר
 
דף הבית על החברה תחומי פעילות צור קשר
  אודות החברה

קורות חיים וניסיון מקצועי

ייעוץ ארכיאולוגי

ניהול פרויקטים ארכיאולוגיים

פיתוח אתרים עתירי עתיקות

מיזמי מלונאות ותיירות

העתקת קברים ובתי קברות

הדרכות וסיורים מקצועיים

סמינרים ארכיאולוגיים בחו"ל

 
 
קדם - כל מה שקדום בע"מ | רחוב אופנהיימר 5 פארק המדע רחובות 76701 | טלפון: 08-9101712 | פקס: 08-9101704